Zöld Óvodai minősítést elnyerő óvodaként kiemelt feladatként kezeljük a megélhető környezetvédelmet. Gyermekeink szemléletformálásakor mindenkor hangsúlyt fektetünk arra, hogy ők maguk is megtehessék az első lépéseket a környezet megóvása érdekében.
Szeptember 22-én minden évben beszélgetünk arról, hogy miért fontos az alternatív és a környezetkímélő közlekedési eszközök használata. Az Autómentes Világnap szegedi rendezvényén az idei évben is részt vett óvodánk Süni és Madárka csoportja. A programra mentesítő autóbusszal utaztunk, megbeszélvén, hogy a tömegközlekedéssel milyen sok személyautó környezetszennyező hatását válthatjuk ki. A városban gyalogosan közlekedtünk.
A Dugonics téren a Kövér Béla Bábszínház óriásbáb felvonulását és a bábok bemutatkozását láthattuk. A Csiga Duó zenés műsorát igazán felszabadultan táncolták végig a gyerekek, együtt mozogtak, énekeltek a zenészekkel. A téren különféle szimulátorokat és ügyességi pályákat is kipróbálhattunk a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-Főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának jóvoltából. Többféle egyesület bemutatóját, interaktív tevékenységét is megtekintettük.
Különösen megérintették gyermekeinket a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány érzékenyítő játékai, mint például a kerekes székes akadálypálya, vagy a vakvezető kutya munkája, valamint a szemet eltakaró szemüvegben végzett tapintásos játékok. A programok végén gyermekeink választhattak, hogy villamossal vagy trolibusszal szeretnének utazni. A trolibusz áramszedője nagyon izgatta a fiúkat, így ezt a közlekedési eszközt választották, sokan közülük először próbálhatták ki.
Nemcsak gyermekeink közösségben megélt élményeit tartjuk nagyon fontosnak, hanem azt is, hogy a gyermekek szülei – a tőlük kapott sok-sok támogatásért – szintén részesei lehessenek vidám, felszabadult programoknak.


Az óvodabáli fergeteges hangulatot megidézve „Retro buli” –t hirdettünk szeptember 23. péntekre. A jó hangulatról régi óvodásunk Gémes Zsolt, az autentikus étekről pedig „retro lángos” formájában Berecz Tibor gondoskodott. Cikkünk írásakor egy nappal a buli előtt vagyunk, de biztos vagyok abban, hogy a cikk megjelenésekor büszkén mesélhetünk arról, hogy óvodánkba nem csak boldog gyermekek járnak, hanem a közösséghez szívesen tartozó felnőttek is.
A „Retro buli” adományait az óvodánkban kialakításra kerülő sószobára fordítjuk.
Köszönjük minden kedves támogatónk hozzájárulását!

Dohar Magdolna
Óvodapedagógus