A „Mi Óvodánk Alapítvány Szatymaz” – civil szervezetet azzal a céllal hoztuk létre, hogy a községünk óvodájába járó gyermekeit, az egészséges életmódra nevelje, a gyermekek egyéni képesség fejlesztéséhez jobb feltételeket biztosítson, lehetőségeket kínáljon fel a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Sport és egyéb rendezvények megszervezésével, lebonyolításával gazdagítjuk az óvoda által rendezett színes programokat, hozzájárulva a gyermekek sokoldalú, harmonikus fejlesztéséhez. Támogatjuk az óvoda esélyegyenlőségért végzett tevékenységét!

Programjaink, amelyek már hagyományként szerepelnek az alapítvány és az óvoda kapcsolatának eredményeként, és pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésére: kirándulások költségeinek fedezése, nyári szabadidős sport és egyéb rendezvények megszervezése, lebonyolítása. Virágosítás, gyermeknap, sportnap, jeles napok, Ludas csütörtök”, egészséges életmóddal kapcsolatos programok, adventváró délután, fórumok, alapítványi bál szervezése.

Belépőjegyek biztosítása a különböző mesejáték, bűvész, zenés, kulturális műsorokra, stb….

Ezek a programok minden gyermek számára elérhetőek, hiszen a szervezetünk fedezi a költségeket, vagy nagy részét.

Évek óta támogatjuk az óvoda által szervezett kulturális, hagyományőrző, sport és egyéb programokat.

Örömünkre szolgál, hogy az óvodában dolgozó pedagógusok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos szemlélet kialakítására, formálására. A szervezetünk által támogatott óvoda 2015-ben elnyerte a „Zöld Óvoda”- címet. Fontos, hogy már ebben a korban megismerkedjenek a gyermekek a környezettudatos életmód fontosságával.

Úgy gondoljuk, hogy a néphagyományőrzés támogatásával nem csak népi kultúrkincseinket őrizhetjük meg, adhatjuk tovább, hanem olyan személyiségfejlesztő hatásaival is szembesülhetünk, melyek példaértékűek napjainkban. Fontosnak tartjuk a közösségfejlesztést, szeretnénk programjainkkal elérni, hogy a nemzedékek közelítsenek egymás felé, egymást kiegészítve folytathassák tevékenységüket.

Kiemelt támogatásaink:

•           2009-ben: udvari játékok adományozása a szatymazi óvodásoknak, (Uniós szabványnak megfelelő játékok)

•           Szabadtéri színpadot állíthattunk fel az óvoda udvarán, amely végre méltó helyet ad az óvodások műsorainak, kulturális, hagyományőrző programjaiknak.

•           2011-ben Ayres terápiás eszközökkel gyarapíthattuk a helyi óvoda eszköztárát. Ezek a fejlesztő eszközök hozzájárulnak a stabilabb, koordináltabb nagymozgáshoz, a finommotorika javulásához, fejlődéséhez, továbbá a figyelem tartósságához, koncentráltságához. Kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá teszi a gyermekeket.

– Már hat csoport rendelkezik a korszerű, higiénikus, könnyen tárolható és mozgatható, a gyermekek egészséges testtartására pozitív hatással bíró ágyakkal.

Minden rendelkezésünkre álló eszközzel támogatjuk az óvodában folyó munkát!

Alapítványunk támogatja az óvodáskorú gyermekek egészséges életmódra nevelését! Programjainkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a környezetünkben rejlő lehetőségekre.

Rajzpályázat segítségével győződnénk meg arról, hogy milyen foglalkozások, tematikus házak érdekelnék  a községünkbe járó óvodásokat.

– Tematikus (csoda) faházak létesítésénél a szülői segítséget igénybe vennénk.

-A berendezések közös megtervezése a szülőkkel, gyermekekkel.

Használt bútorok felújítása, átalakítása a céloknak megfelelően.

– Az óvodapedagógusok a gyermekekkel együtt, a családoktól gyűjtött, újrahasznosítható tárgyakból eszközöket készítenek a tematikus házakban kialakított játéktevékenységekhez.

-A házak telepítését, elhelyezését a természeti környezet megóvásával tesszük.

-A tematikus házakat betonból készült utak kötnék össze, ahol a gyermekek a közlekedés szabályait, táblák segítségével gyakorolhatnák.

Az utakon kerékpárokkal, futóbiciklikkel stb. közlekednének.

A tevékenység során fejlődne, többek között, a gyermekek egyensúlyérzéke, kitartása, figyelme, kommunikációja, közösségi érzése.

/Érzelmi, értelmi, szociális képességük./

-A betonozott utak mentén virágos, füves területek lennének kialakítva, melyeket a gyermekek bevonásával ápolnánk.

-A házak közül egyben, a szelektív hulladékgyűjtés szabályait ismerhetnék meg a gyermekek játékos keretek között.

-A tematikus házak segítségével játékos keretek között ismerhetik meg a gyermekek az egyes foglalkozásokhoz köthető tevékenységeket, eszközöket, viselkedési formákat.

-A játéktevékenységekben valamennyi korosztály megtalálja a számára megfelelő tevékenységet.

– Az „iskolának „ kialakított tematikus házban egy egész csoport számára nyílna lehetőség arra, hogy megismerkedhessenek az „iskolai élettel”.

Az épület otthont adna kézműves tevékenységeknek. Kézművesek, nagyszülők, szülők mutathatnák meg az óvodások számára az egyes mesterségek szépségeit pl: agyagozás, varrás, szövés.

Generációk találkozására, együttlétére szintén jó lehetőség nyílna. Generációk közötti kapcsolatok ápolása.

-A tematikus házakat más településről érkező óvodások számára is látogathatóvá tenné intézményünk.

Jó lehetőség lenne mind a gyermek, mind a felnőtt közösség számra, kapcsolatok építésére, ötletek átadására, tapasztalatok megvitatására.

Jelen pályázatunkkal bebizonyíthatnánk azt, hogy mennyire fontos egy közösség életében, ha összefogással egy jó ügyért, célért közösen küzdenek. Biztosak vagyunk abban, hogy a szülők, nagyszülők, intézmények, civil szervezetek, önkéntesek, volt óvodások boldogan állnak mellénk, és támogatnak bennünket abban, hogy a szatymazi óvodások udvarán megvalósíthassuk a tematikus házakkal kapcsolatos elképzeléseinket. A tematikus házakat más településről érkező óvodások számára is látogathatóvá tenné intézményünk. Jó gyakorlat átadására is készen állunk.

Jó lehetőség lenne mind a gyermek-gyermek, mind a felnőtt-gyermek, felnőtt-felnőtt kapcsolatok építésére, gazdagítására, ötletek átadására, tapasztalatok megvitatására. A hagyományőrzésre is kiváló lehetőséget biztosít. A gyermekek a munkálatok megkezdésétől, a kivitelezés befejezéséig figyelemmel kísérhetik a munkálatokat. Életkoruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelően, aktív résztvevői lehetnek a folyamatnak.

A generációk közötti kapcsolatokat erősítené az együtt végzett örömteli munka élménye.

A tematikus házak berendezéséhez várjuk a község lakóinak támogatását.

Azért dolgozunk, hogy a szatymazi óvodások mindennapjait megszépítsük, tartalmasabbá tegyük. A csodaházak segítségével kinyithatnánk a kapukat a csodálkozó, ismeretekre vágyó gyermekszemek előtt.