Óvodánkban minden pedagógus nagy hangsúlyt fektet, a környezetvédelemre, állatvédelemre. Intézményünk az idén a „Zöld Óvoda” cím mellé megkapta az „Állatbarát Óvoda” címet, amelyet az Állatorvosi Egyetem hirdetett meg.  A csoportokban folyó természetbarát programok, tevékenységek szervezésében szerencsések vagyunk, hiszen az óvoda, a falu szélén helyezkedik el. Az udvarból kinézve a gyermekek erdőt, folyót, mezőn legelő szarvasmarhákat, gazdijukkal sétálgató kutyusokat láthatnak. A legnagyobb örömünkre, az óvoda udvarának dús a növényzete, amely árnyékot ad a nyári melegben. A fákon mókusok találtak menedéket, élelmüket a hatalmasra növekedő mogyorófák szolgáltatják. A rovarok megismerését segítik, az egy-egy séta, udvari játék során tett „apró” megfigyelések, akár szabad szemmel, távcsővel, nagyítóval végezve. A településen és környékén több család tart házi állatott, így gyakran tervezünk helyszíni foglalkozásokat, ahol óvodásaink közvetlen ismereteket szerezhetnek a házi állatokról, és megfigyelhetik gondozásukat. A gyermekek, ahogy a képeken is látszik, megérinthetik az állatokat, megfigyelhetik mit esznek, hol élnek. Részt vehetnek etetésükben, gondozásukban.

A kisgyermekek életkoruknak megfelelő szinten megtanulják, a házi állatok, és a vadon élő állatok sajátosságait. A foglalkozások keretében láthatják az állatok tisztelete mennyire fontos, legyen az akár haszonállat, akár vadon élő.  Megéreztetjük a gyermekekkel, az állatvédelem és a természeti környezet megóvása szoros kapcsolatban áll, hiszen az állatok életteréről való gondoskodás jólétüket szolgálja. Valamennyi intézményben dolgozónak van saját társállata, illetve néhányan még haszonállatokat is tartanak, így óvodánk pedagógusai, hitelesen tudják képviselni, közvetíteni a gyermekek felé, az állatvédelem fontos kérdését. Magatartásukkal példát mutatnak a helyes állattartás szabályairól, feltételeiről.  Az évek folyamán, az állatok világnapja alkalmából macskát, kutyát, egzotikus madarakat, tengerimalacot is vendégül láttunk az intézmény udvarán, illetve csoportszobáiban. A gyermekek minél jobban ismerik az állatok szükségleteit, az egyes fajok jellemzőit, annál felelősségteljesebben tudnak róluk gondoskodni. Célunk, hogy a gyermekek érezzék át, az állatoknak rendszeresen gondjukat kell viselniük, tartásuk fontos döntés. Az állatokkal szembeni helyes viselkedésre is nagy hangsúlyt fektetünk egy-egy látogatás során. Pl.: a lovak megközelítésének helyes módja, ismeretlen kutyát csak a gazdája engedélyével közelítünk meg, a nyúl megfogásának helyes módja, és még lehetne sorolni.

A helyszíni foglalkozások mellett, gyakran szervezünk kirándulásokat. Októberben a Süni és a Pillangó csoport látogatott el a Szegedi Vadasparkba, ahol az óvodások megfigyelhették a gepárd futtatást, és a fókák akrobatikus mutatványait. Intézményünk az idén örökbefogadott egy pápaszemes pingvint, ennek örömére a pingvineknél még több időt töltöttek ovisaink, találgatva, vajon melyik lehet az örökbefogadott kisállat.

 

Az állatok világnapján a Madárka, Süni és a Pillangó csoportos gyermekek ellátogattak dr. Martinek Vilmos állatorvos rendelőjébe, ahol kérdéseket tehettek fel, és megnézhették, milyen eszközöket használ vizsgálataihoz. A csoportok plüss állatokat, illetve élő hörcsögöt vittek az egészségügyi ellenőrzésre.

Intézményünk kapcsolatot tart fenn állatvédő alapítványokkal, egyesületekkel, látogatásaik során óvodásaink megismerhetik munkájukat. A Cica, Katica, Méhecske, Mókus csoportok október 27-én, egy ilyen érzékenyítő foglalkozáson vehetnek részt. Több csoport rajzokat készít az Állatvédelmi Plakátversenyre, amely az Állatorvosi Egyetem szakmai támogatásával kerül megrendezésre. Az óvodás korosztály a dínók iránt is nagyon érdeklődik, vonzza őket az állatok hatalmas mérete, érdekes testfelépítése, ezért a Süni és a Pillangó csoport október 27-re kirándulást szervez az Ásotthalmai Dínóparkba.

Újváriné Kónya Erika
óvodapedagógus